REGENERATION, RESTORATION AND REORDERING OF AN 18th CENTURY FARM IN ATRAA/NORWAY
       
     
   
  
   Normal 
   0 
   
   
   
   
   false 
   false 
   false 
   
   EN-US 
   JA 
   X-NONE 
   
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
   
   
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:10.0pt;
	font-family:"Times New Roman",serif;
	border:none;
	mso-ansi-language:EN-US;
	mso-fareast-language:EN-US;}
 
    Etter hvert ble en del bygninger på gården flyttet, flere laftete bygninger ble restaurert, for å tilpasse bruken bedre til dagens behov. Flytting av laftebygninger er veldig vanlig i området og tillater en fleksibel bruk av historiske bygninger hvis utført riktig. Gjenbruk av eldre bygninger og å kombinere de med nye funksjoner vil sikre dem fra forfall. Mindre laftekasser er vanskelig å bruke til dagens behov og funksjonen er til dels begrenset. Det ble derfor valgt å bygge en ny bygning på 135 kvm BYA som skal tilby funksjoner som verksted, biloppstilling, atelier og en liten leilighet. For å bygge det nye bygget ble det hogget tømmer i egen skog. Materialer ble skjert på et sagbruk på nabogården som gjorde det mulig å utnytte lokale resurser og kunnskap. Materialene ble tørket og bygget ble reist med en gruppe tømrere i kort tid.
       
     
IMG_2596.JPG
       
     
IMG_E9069.JPG
       
     
IMG_2581.JPG
       
     
IMG_2575.JPG
       
     
HOVEDHUS 1.jpg
       
     
IMG_9666.JPG
       
     
IMG_1354.JPG
       
     
IMG_1560.JPG
       
     
SITUASJONSPLAN OG EKSISTERENDE BYGNING  copy.jpg
       
     
FORSLAG FASADER copy.jpg
       
     
IMG_2574.JPG
       
     
Bergsmogen drawings 2.jpg
       
     
PLAN FORSLAG copy.jpg
       
     
thomas002 second.jpg
       
     
SNITT OG DETAILER KONSTRUKSJ copy.jpg
       
     
REGENERATION, RESTORATION AND REORDERING OF AN 18th CENTURY FARM IN ATRAA/NORWAY
       
     
REGENERATION, RESTORATION AND REORDERING OF AN 18th CENTURY FARM IN ATRAA/NORWAY

En forfallen gård i Telemark ble et nytt utviklingsprosjekt som skal redde bygningsmassene og et bosted.

Prosjektet ble først en analyse av mulighetene og kulturminneverdiene, planlegging og praktisk utførelse. Gården består av 8 bygninger hvorav 5 er laftet og 3 bygninger er utført i bindingsverk. Når vi kjøpte gården i 2009 var det neppe mulig å bosette seg på grunn av dårlig forfatning. En stor opprydding og første hjelp bygningsreparasjon måtte til for å sette plassen i stand. 

Prosjektet ble belønnet med byggeskikkpris fra Tinn kommune 2010.

   
  
   Normal 
   0 
   
   
   
   
   false 
   false 
   false 
   
   EN-US 
   JA 
   X-NONE 
   
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
   
   
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:10.0pt;
	font-family:"Times New Roman",serif;
	border:none;
	mso-ansi-language:EN-US;
	mso-fareast-language:EN-US;}
 
    Etter hvert ble en del bygninger på gården flyttet, flere laftete bygninger ble restaurert, for å tilpasse bruken bedre til dagens behov. Flytting av laftebygninger er veldig vanlig i området og tillater en fleksibel bruk av historiske bygninger hvis utført riktig. Gjenbruk av eldre bygninger og å kombinere de med nye funksjoner vil sikre dem fra forfall. Mindre laftekasser er vanskelig å bruke til dagens behov og funksjonen er til dels begrenset. Det ble derfor valgt å bygge en ny bygning på 135 kvm BYA som skal tilby funksjoner som verksted, biloppstilling, atelier og en liten leilighet. For å bygge det nye bygget ble det hogget tømmer i egen skog. Materialer ble skjert på et sagbruk på nabogården som gjorde det mulig å utnytte lokale resurser og kunnskap. Materialene ble tørket og bygget ble reist med en gruppe tømrere i kort tid.
       
     

Etter hvert ble en del bygninger på gården flyttet, flere laftete bygninger ble restaurert, for å tilpasse bruken bedre til dagens behov. Flytting av laftebygninger er veldig vanlig i området og tillater en fleksibel bruk av historiske bygninger hvis utført riktig. Gjenbruk av eldre bygninger og å kombinere de med nye funksjoner vil sikre dem fra forfall. Mindre laftekasser er vanskelig å bruke til dagens behov og funksjonen er til dels begrenset. Det ble derfor valgt å bygge en ny bygning på 135 kvm BYA som skal tilby funksjoner som verksted, biloppstilling, atelier og en liten leilighet. For å bygge det nye bygget ble det hogget tømmer i egen skog. Materialer ble skjert på et sagbruk på nabogården som gjorde det mulig å utnytte lokale resurser og kunnskap. Materialene ble tørket og bygget ble reist med en gruppe tømrere i kort tid.

IMG_2596.JPG
       
     
IMG_E9069.JPG
       
     
IMG_2581.JPG
       
     
IMG_2575.JPG
       
     
HOVEDHUS 1.jpg
       
     
IMG_9666.JPG
       
     
IMG_1354.JPG
       
     
IMG_1560.JPG
       
     
SITUASJONSPLAN OG EKSISTERENDE BYGNING  copy.jpg
       
     
FORSLAG FASADER copy.jpg
       
     
IMG_2574.JPG
       
     
Bergsmogen drawings 2.jpg
       
     
PLAN FORSLAG copy.jpg
       
     
thomas002 second.jpg
       
     
SNITT OG DETAILER KONSTRUKSJ copy.jpg